Mezunumuz ile Röportaj: Güney ADAK
İTÜ İnşaat Mühendisliği 2013 yılı
mezunu, "Florida Quality Truss" Yönetim Kurulu Başkanı
Güney Adak, daha yirmi yaşındayken tam bir girişimcilik örneğiyle, iş hayatına
atıldı ve İTÜ'deki öğrenimini yarıda bıraktı.
Ancak hayatının her döneminde "İTÜ ve Mühendislik" aşkını taşıyan
Güney Adak, kariyerinin doruk noktasında bir karar alarak, eğitimini
tamamlamak üzere İTÜ’ye geri döndü ve 2013 İTÜ Mezuniyet Töreninde, genç mezun
arkadaşlarıyla birlikte diplomasını aldı.
Güney Adak ile hayat hikayesi ve İTÜ'ye dair keyifli bir söyleşi
gerçekleştirdik.

BİZLERE KISACA KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ? GÜNEY ADAK KİMDİR?
1953 Ankara doğumluyum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Lise eğitimimin bir dönemini Ankara’da aldım. Sonrasında, İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, akabinde de İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi'ne geçiş yaptım. İTÜ'deki eğitimimi yarıda bırakmamın ardından ise Colombia University in NY City’de öğrenim gördüm.
BU MESLEĞE YÖNELME SEBEBİNİZ NEDİR? NEDEN İNŞAAT SEKTÖRÜ?
İnşaat sektörü, baba mesleği olmasından dolayı, çocukluktan beri içinde olduğum bir alan idi. Bizzat plan okumayı ve tatbik edebilmeyi, ortaokul sıralarında öğrenmiştim. Duvar, kalıp, demir, beton, gibi işlerde bizzat görev aldığımdan dolayı sektöre girişim bu şekilde olmuştur.
"Hayatımın her dönemi bir şeyler öğrenmekle geçti diyebilirim, bundan da hiçbir zaman ne şikâyet ettim, ne de yakındım."
EĞİTİM SÜRECİNİZ VE KARİYERİNİZİ ETKİLEYEN DÖNÜM NOKTALARI NELER OLDU?
1974 yılında Kırıkkale’de çalışırken inşaatı ziyarete gelen Kaymakam Bey genç yaşımdan etkilenmiş olsa gerek, bana yardım edilmesi için Karakol Komutanı ve Ordu Evine bizzat talimat vermişti. Bir sohbetimizde okuldan bahsetti, o an için henüz lise son sınıfı bitirmediğimi fakat vakit olunca dönmek istediğimi söyledim. İstersem bana yardımcı olabileceğini belirterek, Lise müdürüne beni okulda imtihana girmem için hazırlamasını ifade etti. Ayrıca üniversite imtihanlarına da girmemi temin etti. O sene Liseyi bitirdim ve İÜ iktisat Fakültesine girmeye de hak kazandım. Böylece benim için okul dönemi yeniden başlamış oldu. Hayatımın her dönemi bir şeyler öğrenmekle geçti diyebilirim, bundan da hiçbir zaman ne şikâyet ettim, ne de yakındım. İÜ’de öğrenimimi devam ettirirken aynı anda yeniden imtihana girerek İTÜ’ye geçiş yapma imkânı yakaladım. Oradan da Colombia Üniversite’sine, ardından tekrar İTÜ’ye devam etme imkânını yakalamış oldum.
"İlk bireysel iş girişimlerime yirmi yaşında başladım. Kendi başıma taahhüt işleri alabiliyordum..."
BİR RİSK ALARAK HAYATA DAHA ERKEN BAŞLAYABİLMEK İÇİN İTÜ’DEKİ ÖĞRENCİLİĞİNİZİ DONDURUP; İŞ HAYATINA YÖNELDİNİZ. O ZAMANLARDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞMAK İSTER MİSİNİZ?
İlk bireysel iş girişimlerime yirmi yaşında başladım. Kendi başıma taahhüt işleri alabiliyordum, bu sayede Edirne İpsala’da ilkokul inşaatı, Çankırı Çerkeş ilçesinde, PTT binası, Kırıkkale’de Jandarma karakol binası, Ankara, Konya, Gaziantep, Diyarbakır ve Hakkâri’de de Yapı Kredi Bankası Şube inşaatlarını gerçekleştirdim. 1973, 1978 yılları arasında hem okul hem de bu işlerle meşgul oldum.

O ZAMANKİ ÇALIŞMA KOŞULLARINIZ NELERDİ?
İlk girişimciliğime başladığımda, şartlar bugüne oranla son derece ilkeldi. Makinalaşma, elektrik, su ve alt yapı çok zayıftı, özellikle de Anadolu’da. Ne çalışacak ve çalıştırılabilecek isçi ne de ekipman vardı. Bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim, Hakkâri’de temel betonu dökeceğiz, kum, çakıl yok. Zap suyundan getirmek lazım ama kamyon falan yok. Katırların heybelerine yüklemek sureti ile bir kervan yaptık, özellikle şehir ortasından herkesin görebileceği bir şekilde is yerimize geldik. Aynı gün Karayolları Müdürlüğü gerektiğinde kullanabilmem için bana bir damperli traktör temin etti ve kendi misafirhanelerinde kalmama izin verdiler.
SONRA YURTDIŞINA MI ÇIKMAK İSTEDİNİZ?
Ülkemizde 1970’lerin sonunda maalesef oluşan siyasal kargaşa zamanlarında zaman kaybetmemek amacıyla eğitimimi ABD’de bitirmeye karar verdim. 1980’de yurt dışına çıktım. 12 Eylül 1980 tarihindeki askeri darbesi sonrasında, eğitimimi sürdürdüğüm kurumlara yapılması gereken ödemeler için döviz transferi yapılamadığından, eğitimime ara vermek zorunda kaldım. Böylece yeniden iş hayatına başladım, aradan gecen süre zarfında da devam etmekteyim
"İTÜ Futbol Takımına gelmemi isteyen arkadaşlarım vardı, ben ise Müzik Kulübüne üye olup bir enstrüman çalmak istemiştim."
YILLAR ÖNCEKİ İTÜ GÜNLERİNİZ NASIL GEÇTİ? O DÖNEMLERDEN AKLINIZDA KALAN BİR ÖĞRENCİLİK ANINIZI BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ?
Geçmişte, İTÜ’de eğitim alabilmek şu anki gibi rahat ve huzurlu değildi, Günümüzde imkanlar çok daha geniş ve bunlara da erişmek mümkün. 1980’li yıllara yaklaştığımız dönemlerdeki kargaşa ve olaylar nedeni ile imtihanlardan yeterli not aldığımı düşünmek suretiyle sınav sorularının tamamını cevaplandırmadan hemen çıkar ve okuldan uzaklaşmaya çalışırdım. Şimdi ise herkes kütüphane önünde, çimenlerde uzanmak suretiyle ders yapabiliyor, huzurlu bir şekilde eğitimini tamamlayabiliyor. O dönemde İTÜ Futbol Takımına gelmemi isteyen arkadaşlarım vardı, ben ise Müzik Kulübüne üye olup bir enstrüman çalmak istemiştim. Buna karşın bu düşüncem öğrenci derneklerinin hiç hoşuna gitmedi ve bırakmak zorunda kalmıştım. Vatani kurtarmak varken şarkı söylemenin ne anlamı vardı o zamanlar.
"Bu süreçte İTÜ'deki her bir hocamın desteğini de hayatım boyunca unutamam. "
KARİYER PLANINIZI GERÇEKLEŞTİRİP BAŞARIYA ULAŞTIKTAN SONRA, YILLAR SONRA ÖĞRENCİLİK GÜNLERİNE TEKRAR DÖNMEYE NASIL KARAR VERDİNİZ?
İTÜ'den İnşaat Mühendisi olarak mezun olmayı çok istemiştim. Ama bir türlü olmamıştı. Bu arzum içimde hep bir ukde olarak kalmıştı. Bir gün fırsat olursa geri gelebilirim diye hep düşünmüş ve hayal etmiştim. Geçmişe yönelik alınan “Af Kararı” sonrasında, bu kadar zamandan sonra
intibak edebilir miyim, başarabilir miyim diye çok düşündüm. Eşim, çocuklarım ve iş ortağım olan kardeşim ve bütün ailenin destekleri ile öğrenimime yeni başladım. Bu süreçte İTÜ'deki her bir hocamın desteğini de hayatım boyunca unutamam. Bana çok ama çok yardımcı ve destek oldular, bunu tarif etmem mümkün değildir.
İTÜ’YÜ BIRAKTIĞINIZ DÖNEMİN KOŞULLARI İLE İKİNCİ ÖĞRENCİLİĞİNİZ SIRASINDAKİ İTÜ’DEKİ KOŞULLARI KARŞILAŞTIRIR MISINIZ? İTÜ, EĞİTİM HAYATI İLE İLGİLİ BEKLENTİLERİNİZİ SİZCE KARŞILADI MI?
İTÜ’nün koşullarını çok daha ilerlemiş buldum. Kütüphanesi, yeni derslikler, spor tesisleri gerçekten eski döneme göre çok daha güzel. Eğitim olarak zaten iyi durumda olduğunu biliyorum, benim beklentilerimi ziyadesiyle karşıladı.
"Jenerasyon farkını kendi çocuklarımdan da biliyorum. Ben de bu fırsattan faydalanıp kendimi bir parça yenilemiş, gençleştirmiş oldum."
TEKRAR İTÜ’DE OLMAK, GENÇLERLE BİRLİKTE AYNI SIRALARI PAYLAŞMAK, ÜNİVERSİTE HAVASINI TENEFFÜS ETMEK NASIL BİR DUYGU?
Yeniden genç arkadaşlarla aynı sıralara oturmak çok güzel bir deneyim oldu. Onların beklenti ve yaklaşımları pek tabii ki benim gençliğimden farklıydı. Jenerasyon farkını kendi çocuklarımdan da biliyorum. Ben de bu fırsattan faydalanıp kendimi bir parça yenilemiş, gençleştirmiş oldum (Gülüyor) Fiziksel ve ruhsal olarak yenilenmiş oldum da diyebilirim.
İTÜ’DEKİ GEREK SINIF ARKADAŞLARINIZ GEREKSE DE HOCALARINIZLA İŞ HAYATI DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞTINIZ MI?
Kendi tecrübe ve bilgimi mümkün olduğunca tüm genç kardeşlerimle paylaştım, onların da düşünce ve beklentilerini daha iyi anlamaya çalıştım. Benim de hala gelişmelerinden sorumlu olduğum çocuklarım ve genç yakınlarım var. Onlar için daha iyi şeyler yapabilmem, iyi örnek olabilmem gerektiğini çok iyi biliyorum.

Güney Adak(sol üstte) ve Ekibi
"Yetenek pek tabii ki önemli buna karşın dürüstlük, cesaret, mesleğine saygı ve bu doğrultuda mesleki ve sosyal bir çevre edinmekte bir o kadar önemlidir."
SİZİN İÇİN GİRİŞİMCİLİKTE YETENEK YETERLİ MİDİR? YENİ YETİŞMEKTE OLAN GENÇ İTÜ’LÜ GİRİŞİMCİLER İLE İLGİLİ SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ HERHANGİ BİR ŞEY VAR MI?
Yetenek pek tabii ki önemli buna karşın dürüstlük, cesaret, mesleğine saygı ve bu doğrultuda mesleki ve sosyal bir çevre edinmekte bir o kadar önemlidir. Benim tavsiye edebileceğim hususlar son derece basit; kendilerini her zaman gelişmelere açık tutmalarını, sormaktan çekinmemelerini doğruyu söylemekten, etik olmaktan, iletişim kanallarını hep açık tutmaktan vazgeçmemelerini tavsiye ederim. Tüm bunların ötesinde de, insanları hatırlamanın önemini bilmelerini ve randevularına mutlaka zamanında gitmelerini öneririm.
BENZER ŞARTLARDA YAŞAMIŞ BİRİ OLARAK, ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAYATINDAKİ EKONOMİK SORUNLARI İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ? BİR İTÜ MEZUNU OLARAK “MEZUNUNDAN ÖĞRENCİSİNE İTÜ” ADLI BURS KAMPANYAMIZ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Eğitimleri sırasında yardıma ihtiyacı olan öğrencilerin mevcudiyetini hepimiz bilmekteyiz. Ben bir ücret ödemeden okula gittim, bunun için müteşekkirim. Böyle bir imkan başka ülkelerde var mı bilmiyorum, Buna karşın kendi çocuklarım için ABD de ciddi paralar ödedim. Allah bu manada devletimize kuvvet versin. Mezuniyetten sonra geri dönerek bir şekilde yardımcı olabilmek hepimiz için bir görev olmalıdır. Bu vesile ile bu ve benzeri projelerde emeği geçen herkese çok teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım.
|