İTÜ NATO ÇALIŞTAYINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

İstanbul Teknik Üniversitesi liderliğinde yürütülen NATO Çalıştayı 03-05 Nisan 2013 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleştirildi.



Asya’daki Toksik Kirleticilerin Sürdürülebilir Atık Yönetimi: Çevresel Güvenliğe Yönelik Ekosistem Modeli (SUS-CA-REM) konusunda bilimsel çalışmaların gerçekleştirildiği, Almanya, Kazakistan, Romanya, Tacikistan ve Özbekistan’ın üye olduğu NATO Science for Piece 983931 proje çalıştayı, İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Sezai Saraç’ın yürütücülüğünde, üye ülkelerden 5 proje direktör yardımcısı, 3 araştırmacı olmak üzere toplam 17 kişilik katılımla düzenlendi.

Çalıştayda başlıca toksik kirleticiler konusundaki ve bölgede proje desteği ile oluşturulan laboratuvarlardaki son gelişmeler ve ölçüm sonuçları ve izleme yöntemleri gözden geçirildi. Farklı disiplinlerden bilim adamlarının sunumları ile gerçekleştirilen çalıştayda projenin ilerlemesi konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.



2001 yılında kabul edilen ve 2004 yılında yürürlüğe giren Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants çerçevesinde, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan’ın bulunduğu bölgede gerçekleştirilen NATO SfP projesi ile seçilmiş laboratuvarlarda çevreye karşı dirençli organik kirleticiler (Persistent Organic Pollutants -POP) ve özellikle dielektrik özellikleri yüksek transformatör ve kapasitörlerde kullanılmış olan Poliklorlandırılmış bifenillerin (Polychlorinated Biphenyls PCB) Yüksek çözünürlüklü HR Gaz kromatografik Electron capture Detector -HRGC-ECD, HR Gaz kromatografik –Kütle spektrofotometri -GC MS ve diğer FTIR-ATR yöntemlerle analiz edilerek bölgesel dağılım miktarlarının tespiti gerçekleştirildi bu verilere göre bölgesel dağılım haritaları üzerinde çalışılmaya başlanmış ilgili kurumlarla gerekli işbirlikleri oluşturuldu.

Bu verilere dayanarak Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan’ın bulunduğu ve özellikle PCB atıkları ile kirletilmiş çevre için bölgesel eko-sistem modeli çalışmaları yürütülmekte ve ilgili kurum ve enstitülerin bilgilendirilmesi yolu ile çevre bilinci geliştirilmesine yardımcı olunmakta ve atık kontrolü yöntemleri önerildi.


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80