İTÜ'DE ÜRETİLEN İKİNCİ UYDU “TURKSAT-3USAT” UZAYDA

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından üretilen ikinci küp uydu "TURKSAT-3USAT" başarıyla uzaya fırlatıldı ve planlandığı şekilde yörüngesine yerleşti.

Türkiye’nin ikinci küp uydusunun, 26 Nisan 2013 Cuma günü Türkiye saati ile 07:13’te, Çin'in Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden Long March 2D roketi ile uzaya fırlatılmasını canlı olarak takip eden Uzay Mühendisliği Bölümü akademisyen ve öğrencileri heyecanlı anlar yaşadı.

Uydu’dan ilk sinyaller aynı gün öğle saatlerinde Hollanda üzerinden alındı. Uydunun ana faydalı yükü transponder ile de ilk haberleşme Amerikalı bir radyo amatörü tarafından gerçekleştirildi.

İTÜ ARITEKNOKENT ve TÜRKSAT A.Ş arasında 29 Kasım 2010'da imzalanan protokol kapsamında yapılan, yaklaşık 3 kilogram kütlesinde, 10x10x34,05 santimetre boyutlarındaki haberleşme uydusu, yaklaşık 645 kilometre irtifalı yörüngesinde VHF/UHF frekans bantlarında haberleşme imkanı sağlayacak. Uydu alıcı antenleri 50cm uzunluğundadır.



TÜRKSAT AŞ, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (USTTL) ile İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi RF Elektronik Laboratuvarı tarafından geliştirilen, Türk Amatör Uydu Teknolojileri Derneği TAMSAT tarafından faydalı yükü sağlanan, TURKSAT-3USAT küp uydu projesine iki yılı aşkın süre içinde, lisansüstü ve lisans seviyesinde onlarca öğrenci ve ona yakın araştırma görevlisi, yürütücü ve yürütücü yardımcısı öğretim üyeleri Prof. Dr. A. Rüstem Aslan (Uzay Müh. Böl. Başkanı) ve Dr. H. Bülent Yağcı (İTÜ RF Elektronik Lab. Yöneticisi) yönetiminde emek verdi. Uydunun ısıl vakum testleri USTTL’de, mekanik testleri Makina Fakültesi Titreşim ve Akustik Laboratuarında, haberleşme testleri ise Elektrik Elektronik Fakültesi Elektromanyetik Ölçme ve Görünteleme laboratuarında yapıldı.  

İTÜ tarafından üretilen Türkiye’nin ilk küp uydusu, "İTÜpSAT1" ise 23 Eylül 2009 tarihinde Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından PSLV C–14 roketi ile uzaya gönderilmişti.

TURKSAT 3USAT uydusu ile İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ndeki yer istasyonumuz arasında, uydunun yörüngesine oturtulmasını izleyen saatlerde (ilk olarak 10.30’a doğru ufka yakın, ardından ise 12.00’de tepeden olacak şekildeki geçişleri sırasında) ilk haberleşmeler gerçekleştirilmiştir.


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80