İTÜ, öğrencilerini ve mezunlarını “Yetkin Mühendisliğe” hazırlıyor

Amerika'daki Yetkin Mühendislik Sınavı'nın Türkiye'deki ilk ve tek merkezi olan İstanbul Teknik Üniversitesi, öğrenci ve mezunlarını bu yılki sınavlara, düzenlediği hazırlık kursları ve bilgilendirme seminerleri ile hazırlıyor. 14 Nisan da gerçekleştirilecek olan Yetkin Mühendislik sınavlarının içeriği hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı seminerlerde alanında uzman ve “Yetkin Mühendislik Lisansı” sahibi yöneticiler İTÜ öğrencileri ve mezunları ile bir araya geldi.

Seminerlerde konuşmacılar, henüz Türkiye'de çok da fazla bilinmeyen “Yetkin Mühendis” Lisansının edinilmesine yönelik deneyimlerini öğrencilere aktardı.

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın ve Rektör Danışmanlarından Doç. Dr. Gülçin Çivi geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen sınavla ilgili açıklamalarda bulundular. Yetkin Mühendislik Lisansı ile Türkiye'de mühendisliği uluslararası denetime açmanın yanı sıra İTÜ'lü öğrencilerinde bu sayede dünyaya açılacağını ifade eden Çivi, İTÜ'lü mezunların bu unvanla yurtdışında imza yetkili mühendis olarak projelerde yer alabileceklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl düzenlenen sınavda İTÜ'lü öğrencilerin gösterdiği başarıya dikkat çeken Çivi, “Yetkin Mühendislik Sınavı iki aşamalı bir sınav, geçtiğimiz yıl birinci aşama FE sınavına İTÜ'den 64 kişi başvurdu, sınava 54 kişi girdi bunlardan 32 kişi başarı gösterdi, not ortalaması 3,5 ve üzerinde olan öğrencilerimiz rektörlük tarafından desteklendi. Öğrencilerimiz sınava ilk kez girmelerine rağmen %57 oranında başarı gösterdi. Sınav tarihleri hakkında bilgiler veren Çivi, birinci aşama sınavı olan (FE) bu yıl ikinci kez yapılacak. FE sınavını geçen ve 4 yıllık mühendislik iş tecrübesi olan İTÜ mezunlarının katılabileceği ikinci aşama sınavı (PE) ise 14 Nisan 2013 tarihinde Türkiye ‘de ilk kez gerçekleştirilecektir. FE sınavı için ücretsiz olarak hazırlık kursları düzenleneceğini söyleyen Çivi İTÜ'lü öğrencilerin her iki sınavda da başarı göstereceklerine olan inancının tam olduğunu söyledi.

Bunlara ek olarak sınav koordinatörü Doç. Dr. Elif Özkara Canfes ön kayıtlara başvuru için son tarihin 15 Şubat 2013 başvurusu onaylanan adayların kesin kaydı için son günün 21 Şubat 2013 olduğunu belirterek detaylı bilgiye www.yms.itu.edu.tr adresinden ulaşılabileceğini ifade etti.

YETKİN MÜHENDİSLİĞİN ÖĞRENCİLERE GETİRİSİ

Yetkin Mühendislik sınavının aşamalarını yaptığı sunumda anlatan sınav koordinatör yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt Yetkin Mühendislik Lisansının önemini anlatarak,  Türkiye'de sadece İTÜ öğrencileri ve mezunlarının bu sınavlara girebildiğini vurguladı. Türkiye'deki ilk uygulamasının geçtiğimiz yıl Nisan ayında İTÜ'de gerçekleştiğini belirten Kurt şöyle konuştu: “İlk aşamayı başarı ile geçen adayların, 4 yıllık mühendislik iş tecrübesinden sonra ikinci basamak olan (PE) Yetkin Mühendislik sınavına girerek tüm dünyada imza yetkileri olacak ve yetkin mühendis unvanı alacaklar. Bu lisansın mühendislerin özgeçmişlerinin içeriğinde fark yaratacağını, onlara daha iyi ve çeşitli kariyer seçenekleri sunacağını düşünüyorum." dedi.

BU LİSANSLA EĞİTİM HAYATINIZI TAÇLANDIRIN

Yetkin Mühendislik sınavı bilgilendirme seminerlerine davetli konuşmacı olarak katılan ve Ülkemizde Yetkin Mühendis Lisansına sahip ender kişilerden olan, Lehigh Universitesi İnşaat Mühendisliği mezunu, Langan International LLC de Üst Düzey Proje Yöneticisi Can Karayel ve İTÜ Elektrik Mühendisliği Mezunu Siemens San. ve Tic. A.Ş. Üst Düzey Proje Yöneticisi Sinan Saraç İTÜ'lü öğrencilerle Yetkin Mühendislik hakkında deneyimlerini paylaştılar ve sınava girecek adayların sorularını cevapladılar. Saraç konuşmasında “Ülkemizde çok sayıda üniversite var ve çok sayıda mezun veriyor. Herkes aynı kalitede mezun olmuyor. İTÜ'nün kalitesi ortada fakat böyle bir lisansla eğitim hayatınızı taçlandırırsanız daha da özel bir yeriniz olur.” diye konuştu. Karayel ise kendisine iş başvurusu yapan mühendislerden yetkin mühendis unvanı olanları tercih edeceğini söyledi.

Bilgilendirme seminerlerinin sonuncusu 11 Şubat 2013 tarihinde SDKM de yapılacak ve ODTÜ makine mühendisliği mezunu Siemens San. ve Tic. A.Ş. Üst Düzey Proje Yöneticisi Yetkin Mühendis Hakan Olcay davetli konuşmacı olarak katılacak.

YETKİN MÜHENDİSLİK SİSTEMİ

Yetkin mühendislik lisansı (PE),  Amerika'da kamu yararına çalışan (kar amacı gütmeyen)  NCEES "National Council of Examiners for Engineering and Surveying" yani Ulusal Yetkin Mühendislik Sınav Konseyi tarafından mühendislik ve arazi ölçme (kadastro) uzmanlığı alanlarında verilmektedir. İlk 1891 yılında California'da olmak üzere 1950 yılında Amerika'da tüm eyaletlerde, eyalet mühendislik kayıt ve tescil yasaları (Engineering registration law) kurulmuş olup 1965 yılından itibaren yetkin mühendislik sınavı her eyalette verilmeye başlanmıştır.

Amerika dışında ilk olarak 2008 yılında Güney Kore'de daha sonra Mısır, Japonya ve Suudi Arabistan'da uygulanmaya başlanmıştır. Yetkin mühendislik sınavının birinci aşama sınavı (FE) Türkiye'de ilk defa İTÜ kampüsünde, sadece İTÜ son sınıf öğrencileri ve mezunlarının katılımı ile 2012 Nisan ayında uygulanmıştır.

YETKİN MÜHENDİSLİK ŞARTLARI

Profesyonel yetkin mühendislik lisansını (PE Lisansı) alabilmek için öğrencilerin,
-ABET akreditasyonu almış bir üniversiteden mezun olması,
-Temel mühendislikte yetkinlik sınavını (FE) geçmiş olması,
-Mühendislik alanında en az 4 yıl iş tecrübesi olması
-Derece aldığı mühendislik alanında Profesyonel Mühendislik (PE) yetkinlik sınavını başarıyla geçmiş olması gerekiyor.

 

 


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80