İTÜ Elektrik Makinaları Laboratuvarı Yenilendi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü bünyesindeki Elektrik Makinaları Laboratuvarı rektörlük ve çeşitli kuruluşların desteği ile yenilenerek hizmete girdi.

İTÜ’lü öğrencilerin ve öğretim elemanlarının modern teknolojiyle eğitim yapmasını sağlayacak Elektrik Makinaları Laboratuvarı, 26 Eylül 2013 Çarşamba günü düzenlenen törenle hizmete açıldı.



Laboratuvarın açılışına, Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca, Fakülte Dekanı Prof.Dr. Ömer Usta, Genel Sekreter Doç. Dr. Tayfun Kındap, yenileme çalışmalarına katkıda bulunan firma temsilcileri, İTÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yenileme çalışmaları, Bilimsel Araştırma ve Geliştirme İçin Altyapıyı Destekleme Programı Projeleri  kapsamında “Elektrik Makinaları Laboratuvarı Öğrenci Deney Düzeneği Alt Yapısının Haberleşebilir ve İzlenebilir Teknoloji ile Donatılması” isimli proje dâhilinde Yrd. Doç. Dr. Derya Ahmet Kocabaş yürütücülüğünde kısa bir sürede sonlandırıldı.

İlk olarak Prof.Dr. Osman İkizli tarafından Gümüşsuyu’nda kurulan ve Prof.Dr. Turgut Boduroğlu tarafından geliştirilen laboratuvar, güncel teknoloji ile donatılarak eğitim ve mezun kalitesinin arttırılması hedeflendi. Böylelikle ABET raporunda yapılan eleştiri kriterleri de ortadan kaldırılmış oldu.

Laboratuvarın açılışında konuşan Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca, Elektrik-Elektronik Fakültesi’nde bu yıl dördüncü kez laboratuvar açılışına katıldığını, bunun çalışmaların hızla yürüdüğü anlamına geldiğini, gelişmelerin umut verici olduğunu, sanayiden alınan desteklerin mutluluk verdiğini ancak daha fazla destek olunmasının üniversitenin elini güçlendireceğini ve işbirliğinin daha da artması gerektiğini belirtti.

Laboratuvar sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Derya Ahmet Kocabaş ise eğitim kalitesi artırılan laboratuvarın sanayi ile işbirliğinin geliştirilmesi ve ileri düzey akademik çalışmaların yapılabilmesi için yeni Ar-GE projesi başvuru hazırlıklarının ve harici destek arayışlarının sürmekte olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kocabaş, yenileme çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı sunumda şunları aktardı:

Eski yeri Makina Fakültesi, Kantin Alanı’ndan 1995 yılında Maslak Kampüsü’ünde Elektrik-Elektronik Fakültesi 7. Blok’taki yerine taşındı. Tüm elektrik alt yapısı sıfırdan kuruldu. 2 katlı, 1900 m2 alana sahip. 20 km’den fazla kablo, 1000’den fazla şalter kullanıldı.

Kurulu gücü 250 kVA, Türkiye’nin kurulu gücü en yüksek ve mekân olarak en büyük Elektrik Makinaları Laboratuvarı. Alternetif Gerilim olarak 0-400 V ve 0-100 Hz arasında ve Doğru Gerilim olarak 0-250 V arasında gerilim ayar imkânı mümkün. Büyük güçlü birbirinden farklı 20 gerilim kaynağı mevcut.


Laboratuvar, doğru ve yüksek hızda sayısal ölçümleme yapabilen, birbiri ile haberleşebilen, ölçüm verilerini kaydedebilen, bilgisayarda işleyebilen, verilerin ve analiz sonuçlarının gözlemlenebildiği, kurulan ağ üzerinden verileri iletebilen ölçüm cihazları ile donatıldı.

Projeden alınan 50.000 TL’lik destek dışında Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı da maddi destekte bulunmuştur. Ayrıca ENTES Elektronik, Arçelik A.Ş., BEST Transformatör, FEMSAN, Balkan Motor ve EPKOM Elektronik firmalarından alınan desteklerle toplamda 150.000 TL’den fazla piyasa değerine sahip bir  katkı sağlanmıştır. Ayrıca Yüksek Lisans Öğrenci Projeleri kapsamında desteklenmiş ve tamamlanmış çalışmalar da kazanım olarak sergilendi.

Çok sayıda ve farklı yeteneklerde ileri ve temel düzey ölçü aletleri, bilgisayarlar, haberleşme ağı ürünleri, elektrik makineleri, bunlara ait sürücü devreler, görsel eğitim amaçlı kesit transformatör, bileşenlere ayrılmış motor seti, mekanik teçhizat, atölye iş makinaları ve el aletleri temin edilmiştir. Alınan desteklerle var olan ölçü aletleri de yeni sistemle kullanılabilir hale getirilmiş ve Elektrik Makinaları Laboratuvarı adına etiketlendi.

Laboratuvar Sorumlusu Kocabaş’ın sunumunun ardından Prof.Dr. Mehmet Karaca, Prof.Dr. Ömer Usta, Prof.Dr Ayşen Demirören ve destekte bulunan firmaların temsilcilerine plaket verildi. Açılış, kokteyl ile sona erdi.


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80