İTÜ Kütüphaneleri Zenginleşiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi kütüphanelerindeki yayın sayılarının arttırılmasına yönelik çalışmalar son zamanlarda hız kazandı. Çalışmalarla ilgili bilgi veren İTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Göknur Aslan, yayın arttırımına yönelik hedeflerden ve çalışmalarda izlenen yöntemden bahsetti.



Hedef 1 Milyon Yayına Ulaşmak

Şu anda İTÜ kütüphanelerinde 547 bini basılı yayın olmak üzere toplam 725 bin yayının yer aldığını belirten Aslan, bu sayının ilk aşamada 1 milyona ulaşması için çalışmaların yoğunlaştığını ifade etti. Aslan, “Kütüphanelerimizdeki yer darlığı nedeniyle 2010 yılından itibaren elektronik yayına yönelmiştik; fakat rektörümüzün, fiziki yetersizlikleri aşmak için ek bina yapılacağı müjdesini vermesi ile birlikte yeniden basılı yayınlara ağırlık vermeye karar verdik.” şeklinde konuştu.

Kitap alımında izlenen modelden de bahseden Aslan, “Yurt dışında, lisans eğitimlerini biyoloji, tarih, fizik gibi farklı bilim dallarında tamamlayıp kütüphanecilik alanında yüksek lisans yapmış personelin istihdam edilmesi şeklinde bir model uygulanıyor. Türkiye’de ise genellikle lisans eğitimini kütüphanecilik alanında yapmış olanlar tercih ediliyor. Bu durum, kitap alımında disiplinler arası dengesizliklere ve alınacak kitapların seçiminde sorunlara yol açabiliyor. Biz bu sorunların önüne geçmek için farklı bir model ortaya koyduk. Buna göre, İTÜ bünyesindeki her bölümden seçilen araştırma görevlileri ile bir ekip oluşturduk. Her temsilci, kendi alanında kütüphanelerimizde yer alması gereken kitapları belirleyerek sisteme giriş yapıyor, bu sayede dengeli bir koleksiyon oluştuyoruz.” dedi.

Dijital Bir Harita Galerisi Oluşturuyoruz

Yayın alımında uygulanan diğer yöntemlerden de bahseden Aslan, dünyanın her yerindeki yayın sağlayıcı firmalardan teklif alındığını ifade etti. Aslan, ayrıca kendilerinin geliştirdiği bir yöntemle büyük yayın evlerinden doğrudan basılı ve elektronik yayın alımına gidildiğini söyledi.

Göknur Aslan, Prof. Dr. Celal Şengör’ün harita koleksiyonunu alıp, dijitalleştirerek hazırladıkları harita galerisinin önümüzdeki günlerde Mustafa İnan Kütüphanesi’nde açılacağını belirterek sözlerini noktaladı.


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80