Tarihi Taşkışla Binası Restorasyonu Sürüyor


İstanbul'un en gözde tarihi binalarından biri olan ve Üniversitemiz tarafından Taşkışla Kampüsü olarak kullanılan "Taşkışla” binasının restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Çalışmalarla ilgili bilgiler aktaran Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller Taşkışla’da, 1950 yılından bu yana en kapsamlı restorasyon çalışmasının sürdürülmekte olduğunu söyledi.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sinan Mert Şener,  Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Seçkin ve İTÜ Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı ekiplerince yürütülen çalışmaların 2015 yılının Mayıs ayında tamamlanması hedefleniyor. Restorasyon için ayrılan bütçe 6.585.000.TL olarak belirlendi.

Taşkışla restorasyon sürecinde dış cephenin tamamının restore edilmesinin amaçlandığını dile getiren Kutgün “Bu kapsamda binanın tüm pencere söveleri, kat silmeleri ve diğer dekoratif taş unsurların hazırlanan konservasyon projesine uygun olarak onarımı gerçekleştirilecek. Cephenin restorasyonu kadar önemli bir başka konu Taşkışla’nın alt yapısının yenilenmesidir. Yapının tüm tesisatı Prof. Bonatz ve Prof. Onat zamanından bu yana, lokal yenilemeler bir yana bırakılırsa bütüncül olarak ilk kez elden geçirilmekte ve yenilenmektedir. Restorasyon, tüm ıslak hacimlerin, üzerinde zorlukla yürünebilen döşeme kaplamalarının ve bodrum kat pencere doğramalarının da yenilenmesini içeriyor.” dedi.

Taşkışla’nın tarihi kimliği ve mimarisiyle kültür varlığı niteliği taşıdığını ve çalışmalar sonlandığında binanın daha verimli kullanılabileceğini vurgulayan Kutgün, “Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca’nın onayı Dekanımız Prof.Dr. Sinan Mert Şener ve Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Çağatay Seçkin’in üstün gayretleri ile Taşkışla’mız kapsamlı bir restorasyon ve yenilenme süreci yaşıyor. Taşkışla’da kültür varlığı niteliğine uygun, adına yaraşır, çağdaş bir fakültenin tüm gereksinimlerini karşılayacak bir uygulamanın sürmekte olduğuna inanıyor ve projeden uygulamaya, sürece katkısı olan ve katkı sunmaya devam eden herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

   

TAŞKIŞLA HAKKINDA

Taşkışla Osmanlı döneminde 1846-1852 yılları arasında İngiliz mimar Williams James Smith ve yardımcısı Osmanlı kalfa İstefan tarafından yapılmıştır. Yapı yeni rönesans üslubu kullanılarak Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Askeri Tıbbiye) için hastane olarak tasarlanmıştır. 1853-1856 Kırım Savaşı'nda Fransız askerlerinin tedavisi için hastane olarak kullanıldı. Savaştan sonra Taşkışla uzunca bir süre kullanılmadığı için 1860 yılında onarılarak Dolmabahçe Sarayı'nı korumak amaçlı askeri kışla olarak kullanılmaya başlanmıştır. Cumhuriyet'in ilanından sonra Taşkışla Maarif Vekaleti'ne devredilmiştir. 1943-1950 yılları arasında ikinci büyük onarımdan geçtikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve Mimarlık-İnşaat Fakültesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1999 Gölcük Depremi ile hasar gören yapı üçüncü bir onarımdan geçmiştir. Günümüzde Taşkışla İTÜ Mimarlık Fakültesi olarak kullanılmaktadır.


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80