Mezunlarımız ile Röportaj: Fatih BİLGİN ve Doğuş YILDIZ

ARI-Çekirdek 2012 finalistlerinden “ABİDOS Bilişim Teknolojileri AŞ’nin Kurucu Ortakları ve genç mezunlarımız Mehmet Fatih Bilgin ile Erdem Doğuş Yıldız’ın birlikte geliştirdikleri başarılı girişimleri “Taksi Rehberi” adlı Mobil Uygulaması ve ABİDOS’ un hedefleri üzerine güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.



FATİH BİLGİN, DOĞUŞ YILDIZ KİMDİR?

M. Fatih Bilgin İstanbul doğumlu Bilgin, Adnan Menderes Anadolu Lisesi ve İTÜ, Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldu. Yazılım Geliştirme ve Bilişim Teknolojilerinde 10 yıllık tecrübeye sahiptir. Abidos Bilişim Teknolojileri Kurucu Ortaklığı, AirTies Kablosuz İletişim Son Kullanıcı Uygulamaları Ar-Ge Takım Liderliği, ARTI Teknoloji Product & Services Takım Liderliği görevlerinde bulunmuştur. E. Doğuş Yıldız Çanakkale doğumlu Yıldız, Çanakkale Milli Piyango Anadolu Lisesi ve İTÜ, Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olmuştur. Yazılım geliştirme ve bilişim teknolojilerinde 10 yıllık tecrübeye sahiptir. Abidos Bilişim Teknolojileri Kurucu Ortaklığı, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Danışman Yazılım Mühendisliği ve Bizitek Bilgisayar Yazılım ve İnternet Teknolojileri A.Ş Yazılım Mühendisliği görevlerinde bulunmuştur.

ÖNCELİKLE NEDEN MESLEĞİNİZ VE YAZILIM SEKTÖRÜ?
 Doğuş Yıldız: İlkokulun ilk üç senesi bilirsiniz hayat bilgisi dersi olurdu. Yani fen bilgisi ve sosyal bilgiler dersleri bir aradaydı. Dördüncü seneye girince bu dersler ayrıldı ve ben fen bilgisi dersinin ne kadar çok sevdiğimi fark ettim. Bu noktada (henüz bilgisayardan haberim olmadığı için) elektronik mühendisi olmaya karar verdim. Sonraki yıllarda bu karar bilgisayar mühendisliğine dönüştü ve yazılım alanında uzmanlaştım.

GELİŞTİRMİŞ OLDUĞUNUZ TAKSİ REHBERİ UYGULAMASI NEDİR VE NASIL UYGULANIR? BU PROJE NASIL OLUŞTU VE GELİŞTİ?
Taksi Rehberi uygulaması, cep telefonunuzdan tek bir tuşla/ dokunuşla taksi çağırmanızı sağlayan bir cep telefonu uygulaması ve bunu destekleyen bir durak otomasyonu sistemidir. Projenin geçmişi 2005 yılına dayanıyor. Ancak, 2005 yılında teknoloji bu kadar ileride olmadığı için proje; 2009 yılında iPhone ve Android telefonların piyasaya çıkmasıyla uygulanabilir hale geldi. 2005 yılında, SMS ile uygulamayı düşündük. Fizibilitesi biraz düşük olacağı için erteledik. Özellikle 2010 yılında GPS’in, (konum tespit etmeye yarayan teknoloji) cep telefonlarına girmesiyle yapılabilir hale geldi. Projenin hayata geçirilen ilk adımı, 2011 yılında bizlerin Arı Teknokent’in Arı Çekirdek bünyesinde, Kuluçka Merkezi Grubu’na katılmasıyla oldu.

TAKSİ REHBERİ UYGULAMASI ŞU AN NERELERDE UYGULANIYOR?
Taksi Rehberi projesi şu an Bursa ilinde faal olarak kullanılmakta. Bursa şehir merkezini ve merkez ilçeleri kapsıyor. Bu ay sonunda İstanbul’da birkaç merkezde birden uygulamaya başlanacak.

  

"Taksi yolcuları ana caddelere çıkmadan, herhangi bir yerde iken cep telefonlarının bir tuşuna basarak tamamen ücretsiz olarak taksi çağırabiliyorlar"

BU UYGULAMANIN TAKSİ YOLCULARI, TAKSİCİLER VE İŞ YERLERİ İÇİN FAYDALARI NELERDİR?

Taksi yolcuları ana caddelere çıkmadan, herhangi bir yerde iken cep telefonlarının bir tuşuna basarak tamamen ücretsiz olarak taksi çağırabiliyorlar. Yolcular gelen taksinin plakasını, taksicinin adını, fotoğrafını görüp, aracı harita üzerinde takip edebiliyorlar. Taksiciler ise şehir içinde boş gezmeden, ana yolları tıkamadan müşteri bulabiliyorlar hem doluluk oranları artıyor hem de benzin masrafları azalıyor. Sisteme kayıt olurken tüm kullanıcıların cep telefonlarının doğruluğu sms ile teyit ediliyor. Bu sayede Taksi Rehberi üzerinden müşteri alan taksici kimliği doğrulanmış bir kişiyi aracına aldığını biliyor. Gasp ve benzeri şiddet olaylarına maruz kalmayacağını bilerek güvenle hizmet verebiliyor.

Ayrıca taksicilere verilen navigasyon cihazı ile hem müşterilerini ekranlarında görüp hem de şehir içinde kaybolmadan hizmet verebiliyorlar. Ayrıca iş yerlerini de unutmadık, iş yerleri de kendilerine sunulan özel sistem üzerinden taksi çağırıp, müşteri ya da çalışanlarına gelen taksileri canlı bir şekilde takip edebiliyorlar.

FİRMANIZIN BULUNDUĞU ARI ÇEKİRDEK’E VE GENÇ GİRİŞİMCİLERE SAĞLADIĞI İMKÂNLARA, DİĞER GENÇ GİRİŞİMCİLERE YOL GÖSTERMESİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİRSENİZ BİZE NELER SÖYLEYEBİLİRSİNİZ?
 Arı Çekirdek girişimcilere fikirlerini geliştirebilecekleri, iş kurmak ve yürütmek ile ilgili her şeyi öğrenebilecekleri bir ortam sunuyor. Bir de kamp dönemi boyunca ofislerini kullanıma açıyor. Tek yapmanız gereken Arı Çekirdek’e fikriniz ile katılmak. Arı Çekirdek’in sponsorları, iş ortakları ve akıl hocaları fikirlerin şirketleşmesi, fikri haklarının korunması ve daha nice konuda girişimcilere bir karşılık beklemeden destek veriyor. Arı Çekirdek kesinlikle her girişimcinin katılması gereken bir süreç bize göre.

"Sadece girişimcilikte değil, herhangi bir alanda başarılı olmak için sadece yetenek yeterli değil. Başarının büyük bir bölümü deneyim ile birlikte geliyor."

SİZİN İÇİN GİRİŞİMCİLİKTE YETENEK YETERLİ MİDİR?
Fatih Bilgin: Girişimcilik yetenekten çok hayata bir bakış açısıdır. Girişimciler var olanı değiştirmek ve daha ileriye götürmek için öncülerdir. Bunu çalıştıkları firmalarda yapabilenler de birer girişimcidir. Kuralları olduğu gibi kabul etmeyen, hayatımıza yenilik getirmek isteyenler doğal olarak kendilerini girişimci olarak bulurlar. Doğuş Yıldız: Sadece girişimcilikte değil, herhangi bir alanda başarılı olmak için sadece yetenek yeterli değil. Başarının büyük bir bölümü deneyim ile birlikte geliyor. Bilirsiniz 10.000 saat kuralı vardır. Herhangi bir alanda uzmanlaşmak için bu süre kadar deneyim gereklidir. Bu süre boyunca hata yaparak, dayak yiyerek nelerin yapılması veya yapılmaması gerektiği ile ilgili bir algı geliştiririz. İyi bir girişimci olmak için illa ki girişimcilik uzmanı olmanıza gerek yok. 5.000 saatlik bir girişimcilik deneyimi başarılı olmanız için yeterli olacaktır.

"İTÜ’lü diğer mezunlarla yaptığımız çalışmalar, daha kaliteli projelerin ve daha güzel hizmetlerin ortaya çıkmasını sağladı"

EĞİTİM SÜRECİNİZ VE KARİYERİNİZİ ETKİLEYEN DÖNÜM NOKTALARI NELER OLDU?
İTÜ’de eğitim almış olmak kesinle çok büyük bir şans. İTÜ gibi kaliteli bir üniversitede alanlarında uzman öğretim görevlilerinden aldığımız eğitimin çok faydalı olduğunu düşünüyoruz. Sektörde çalıştığımız süre boyunca da bunu hissetmeye devam ettik, İTÜ’lü diğer mezunlarla yaptığımız çalışmalar, daha kaliteli projelerin ve daha güzel hizmetlerin ortaya çıkmasını sağladı.

"İTÜ arşivinde 1880’li yıllara ait mezunların kayıtlarının dijital ortamda var olması İTÜ’nün ne kadar köklü olduğunu gösteriyordu..."

İTÜ OLARAK MEZUNLARLA İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN İNTERAKTİF İLETİŞİM MEKANİZMAMIZ “MEZUN BİLGİ SİSTEMİ”NİN PROJE YARATICISI VE İLK UYGULAYICISININ FATİH BİLGİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ. O DÖNEMLERDE BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI’NDA YAZILIM GRUBU BAŞKANLIĞI’NI ÜSTLENİYORMUŞSUNUZ. MBS PROJESİ NASIL HAYATA GEÇTİ BİZE BUNUN HİKÂYESİNİ ANLATIR MISINIZ?
İTÜ Mezun bilgi sistemi ilk başta bir konsept olarak ortaya çıktı. Önce konsept çalışma İTÜ Bilgi İşlem Dairesi tarafından rektörlüğe sunuldu. Daha sonra ise projenin geliştirilmesi konusunda kurulan ekipte yer aldım. Facebook, twitter gibi sosyal iletişim araçlarının henüz kullanılmaya başlanmadığı bir zamanda mezunların birbirleriyle iletişimini üniversiteyi de bu iletişimin parçası olarak barındıran bir sistem olarak projeyi hazırladık. Proje sırasında 3 farklı sistem olan İTÜ arşiv sistemi, İTÜ kart sistemi ve İTÜ öğrenci bilgi sisteminin verilerini birleştirdik. İTÜ arşivinde 1880’li yıllara ait mezunların kayıtlarının dijital ortamda var olması İTÜ’nün ne kadar köklü olduğunu gösteriyordu. Sistem hayata geçince gazete ilanları ile eski mezunların da sisteme ulaşması sağlandı. Bu aşamada torunları aracılığı ile sisteme kayıt olan emektar İTÜ mezunlarının varlığı beni çok duygulandırmıştı. Madem İTÜ böyle bir proje yapmış bunun bir parçası olmalıyız diye düşünerek, büyüklerimizin bu denli projeye sahip çıkması iftihar edilecek bir durum.

İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80